معرفی صندوق پس انداز جاوید
إِن تُقْرِضُوا اللَّهَ قَرْضًا حَسَنًا یُضَاعِفْهُ لَکُمْ وَیَغْفِرْ لَکُمْ وَاللَّهُ شَکُورٌ حَلِیمٌ؛
درسالهای 49-50 شمسی مغازه کوچکی در بازارجعفری تهران وجود داشت که دونفر به نامهای مرحوم حاج ابراهیم معافی و مرحوم حاج حسن دانش باهم شریک بوده و در صنف کفش به فعالیت اقتصادی اشتغال داشتند این دو با نیت خیری که داشتند درعین حال کسب وکار، یک پیت حلبی در گوشه مغازه گذاشته و مقداری پول برای قرض دادن به نیاز مندان جدای از کسب وکار قرار داده و به افرادی که از کسبه جزء بودند قرض میدادند. این کار مدتها ادامه داشت تا به پیشنهاد عده ای از دوستان خیر به نامهای حاج علی شفیعی و مرحوم حاج مصطفی دلال زاده مغازه ای دربازار طوس طبقه دوم اجاره گردید و کار قرض الحسنه توسط این دوستان توسعه بیشتری یافت، اما با فزونی وام گیرندگان و نیازمندان این مغازه پاسخگو نبود و بتدریج با کمک خیرین توانستند محلی بزرگتر در بازار مسجد جامع مقابل مسجد میرزا موسی خریداری و در آنجا استقرار پیدا کنند، اما با پیگیری شبانه روزی اعضاء هیأت امناء وقت موفق شدند صندوق را با کد ثبتی 1868 وبه نام صندوق پس انداز جاوید به ثبت رسانده و درتاریخ 1356/10/24 آگهی تأسیس آن در روزنامه رسمی کشور درج گردید.
درآن دوران مجوز صندوقهای قرض الحسنه را شهربانی وقت صادر میکرد و دوستان خیّر و نیک اندیش با مشکلات فراوان توانستند این مجوز را بگیرند؛کم کم بااعتماد مردم دربازار و ارائه وامهای ضروری به محرومین و مستمندان از یکسو و آشنایی بیشتر خیرین و نیک اندیشان ازسوی دیگر وجوه سپرده فزونی یافت و صندوق موفق شد در سال1358 بعداز پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی ایران به رهبری حضرت امام خمینی (قدس سره) شعبه دوم خود در خیابان جمهوری اسلامی-خیابان صف (باغ سپهسالار)را راه اندازی نماید. باافتتاح این شعبه علاقه مردم به افتتاح حساب افزایش یافت و صندوق قادر شد وامهای بنیاد مسکن انقلاب اسلامی وقت را به متقاضیان پرداخت نماید. درسال 1359 دفتر مرکزی درکوچه خندان محل سازمان اقتصاداسلامی افتتاح گردید و آقای حاج علی عدالت پیشه مسئول کارگزینی بود ودر آن سال آقای حاتمی به استخدام جاوید درآمد بمنظور مراجعه مردم و نیازمندان براحتی وبا سهولت شعبه سوم درخیابان طالقانی مقابل لانه جاسوسی آمریکا در سال 1364 افتتاح و مورد بهره برداری قرارگرفت وپس از فاصله کمی درسال 1365 چهارمین شعبه در خیابان امیرکبیر خیابان ملت افتتاح ومورد استفاده نیازمندان واقع گردید . تاسال 1370 همه عملیات حسابداری بصورت دستی انجام میگرفت که باپیشرفت تکنولوژی وکامپیوتر برنامه حسابداری شرکت پیوند افزاران به هیأت امناء پیشنهاد شد که پس از بحث و بررسی به تصویب و خریداری وحسابداری مکانیزه آغاز گردید . افتتاح پنجمین شعبه صندوق پس انداز جاوید حدوداً درنیمه سال 1384 درخیابان ظهیرالاسلام بوقوع پیوست که بدلیل نزدیکی شعب به مراکز اقتصادی و جذب وجوه سرگردان و بلا استفاده مردم و اصناف صندوق توانسته است وامهای ارزنده ای به نیازمندان و محرومان بدون دریافت کارمزد پرداخت نماید واز این رهگذر افتخار بزرگی را کسب نماید از جمله در زمان دفاع مقدس و جنگ تحمیلی به بسیاری از خلبانهای ارتش جمهوری اسلامی ایران وامهای ضروری پرداخت شد و خانواده معظم شهدا نیز از این فرصت پیش آمده یهره مند گردیدند.
مجوزهای صندوق تا سال 1390 توسط نیروی انتظامی جمهوری اسلامی صادر میگردید و از سال 1390 تا سال 1396 توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران صادر و از آن سال به بعد توسط سازمان اقتصاد اسلامی انجام گرفته است. لازم به یادآوری است در سال 1397 بدستور سازمان اقتصاد اسلامی صندوق پس انداز جاوید بتدریج شعب خودرا مستقل و هرکدام دارای کد ثبتی و هیأت مدیره جدا گردیدند وتا کنون به فعالیتهای خیرخواهانه خود و وام دهی ادامه میدهند.
امیدواریم با هدایت هیأت امناء محترم و همت هیأت مدیره های پنجگانه هریک از این صندوقها بیش از پیش بتوانند برگ زرینی در توسعه سنت نیکوی قرض الحسنه بیافرینند و بتوانند قدردان بنیانگذاران فقید این موسسه باشند
الْحَمْدُ لِلّهِ کَمَا هُوَ أَهْلُهُ، اللّهُمَّ أَدْخِلْنِی فِی کُلِّ خَیْرٍ
أَدْخَلْتَ فِیهِ مُحَمَّداً وَ آلَ مُحَمَّدٍ
هیأت امناء صندوق پس انداز جاوید